Miten lukivaikeus on pyritty huomioimaan Enkel svenska -materiaalissa?
- Teksteissä käytetään fonttia Arial koossa 12. Kirjainväli on hieman harvennettua (1p) ja teksti on tasattu vasemmalle. Riviväli pdf-tiedostoissa on 1,5. Pohjaväri verkkosivustolla on vaalean pastellin värinen. Pdf-tiedostoissa pohjaväriä ei ole vaihdettu, vaan niissä opiskelija pystyy käyttämään esimerkiksi syventävää lukuohjelmaa. Tekstin tummennusta on käytetty harkiten.
- Teksteissä on pyritty käyttämään riittävän yksinkertaisia lauserakenteita ja lyhyitä rivejä. Verkkosivu saattaa skaalata tekstin käyttäjän näytöstä riippuen kuitenkin hieman eri tavoin. Parhaiten muotoilut tulevat esiin Pdf-tiedostoissa.
- Verkkosivuilla tekstit ovat pienissä osissa ja sanasto on heti tekstin vieressä. Pdf-tiedostoissa sanastot ja tekstit on tallennettu eri tiedostoihin.
- Tekstit ja sanastot ovat kuunneltavissa suomenruotsilla. Osassa H5P-tehtäviä on myös ääni.
- H5P-tehtävien rakenne asettaa joitakin rajoituksia tehtäviin esimerkiksi taustavärin muokkauksessa. Tehtävissä on pyritty panostamaan selkeyteen ja väljyyteen sekä riittävään lyhyyteen.
- Tehtävänannot ovat lyhyet ja mahdollisimman selkeät. Ne ovat yleensä käskymuodossa. Suomen- ja ruotsinkieliset tehtävänannot ovat omalla rivillään. Sanat ja lauseet ovat tehtävissä numeroitu. Osassa tehtäviä on kuuntelumahdollisuus. Kaikki tehtävätyypit eivät valitettavasti mahdollista ääntä, eikä kaikkea pystytty äänittämään tämän hankkeen puitteissa.
- Videot on tehty mahdollisimman selkokielisiksi ja ne on puhuttu hitaasti ja selkeästi artikuloiden suomenruotsilla. Videot pystyy kuuntelemaan joko tekstitettynä tai ilman. YouTube mahdollistaa myös nopeamman tai hitaamman kuuntelunopeuden.
- Alta voit ladata ohjeen kirjainvälin harventamiseen ja rivivälin muokkaukseen Microsoft Wordissa.
Linkkejä
1. Vieraiden kielten vaikeudet
Vinkkejä ja työkaluja vieraiden kielten opettamiseen.
Kuntoutussäätiön oppimisvaikeus.fi -sivusto.
2. Lukivaikeus ja kieltenopiskelu – Haasteita ja ratkaisuja
Julkaisusta löydät tietoa lukivaikeudesta, konkreettisia vinkkejä opetukseen sekä kokemusasiantuntijan tarinan. Lättläst stödmaterial -hankkeen julkaisu osana yhteisjulkaisua, sivut 86-90.
3. Lukivaikeuden tunnistuslista
Sivustolta löydät suuntaa antavan listan, jonka avulla opiskelijaa voi ohjata eteenpäin lukivaikeuden tunnistamisessa.
Sivustolla yleistä tietoa lukivaikeudesta ja sen vaikutuksesta työmuistiin.