Hur har läs- och skrivsvårigheter beaktats i materialet Enkel svenska?
- I texterna används teckensnittet Arial i storlek 12. Bokstavsavståndet är något ökat (1p) och texten är vänsterjusterad. Radavståndet i PDF-filer är 1,5. Bakgrundsfärgen på webbplatsen är i ljusa pastelltoner. I PDF-filer har bakgrundsfärgen inte ändrats, vilket gör det möjligt för studenten att använda exempelvis fördjupande läsprogram. Fetstil används sparsamt i texten.
- I texterna har vi strävat efter att använda enkla meningsstrukturer och korta rader. Beroende på användarens skärm kan texten se lite olika ut. Texten ser bäst ut i PDF-filerna.
- På webbplatsen är texterna uppdelade i små delar, och ordlistan finns direkt bredvid texten. I PDF-filerna har ordlistorna och texterna sparats i separata filer.
- Texterna och ordlistorna går att lyssna på med finlandssvenskt uttal. I vissa H5P-uppgifter finns också ljud.
- H5P-uppgifternas struktur innebär vissa begränsningar, exempelvis när det gäller att ändra bakgrundsfärgen. I uppgifterna har vi försökt prioritera tydlighet, luftighet och att de är tillräckligt korta.
- Uppgiftsanvisningarna är korta och så tydliga som möjligt. De är oftast skrivna i imperativ. De finsk- och svenskspråkiga uppgiftsanvisningarna står på varsin rad. Orden och meningarna är numrerade i uppgifterna. En del uppgifter går att lyssna på. Tyvärr är det inte möjligt i alla uppgiftstyper, och det var inte heller möjligt att spela in allt inom ramen för detta projekt.
- I videorna talas långsam och tydligt artikulerad finlandssvenska. Videorna kan ses med textning eller utan. På YouTube finns även möjlighet att justera uppspelningshastigheten till snabbare eller långsammare.
- Nedan kan du ladda ner instruktioner för hur du kan öka avståndet mellan bokstäver och justera radavståndet i Microsoft Word.
Länkar
1. Svårigheter med främmande språk
Tips och verktyg för att undervisa i främmande språk.
Kuntoutussäätiös webbplats oppimisvaikeus.fi.
2. Dyslexi och språkinlärning – Utmaningar och lösningar
I publikationen hittar du information om dyslexi, konkreta tips för undervisning samt en berättelse från en erfarenhetsexpert. Artikeln från projektet Lättläst stödmaterial finns på sidorna 86–90.
På webbplatsen hittar du en lista som kan hjälpa till att vägleda en student vidare i identifieringen av dyslexi.
På webbplatsen finns information om dyslexi och dess påverkan på arbetsminnet.